Kunddagar 2018 – en sammanfattning

Tack för att ni kunde vara med på våra kunddagar!

Här kommer en sammanfattning både för er som var med och för er som inte hade möjlighet att komma!

Vår dag inleddes med att Peter Wedebrant från Qlik berättade om nyheter i Qlik-plattformen samt den vision och roadmap de arbetar efter. Glädjande var att både Sense och QlikView rankas högt(st) i en av de viktigaste BI-undersökningarna som årligen genomförs – ”BARC’s BI Survey 18”.

Vi börjar med nyheterna i QlikView. I november releasen är nyheterna bl a: support för IPv6, ett nytt grafiskt bibliotek (Skia graphics), förbättrad prestandalogg och ett antal förenklingar för utvecklare av QlikView applikationer. Om ni klickar här finns en video som beskriver nyheterna lite utförligare.

I Qlik Sense november release är huvudnyheten AI-funktionalitet och kognitiv maskininlärning. Där blir den kognitiva Qlik-motorn allt smartare över tid baserat på t ex användarbeteenden, affärsregler och ny data. Qliks ”Insight Advisor” har funktioner för att användaranpassat föreslå intressant information. Qlik menar att man endast är i början av resan hur vi användare kommer att interagera med maskiner. Däremot är detta ett väldigt tydligt satsningsområde hos Qlik.

Övrigt kring Sense har det kommit ett paket med extensions som t ex funktioner för att ännu enklare navigera i en applikation, nya kalenderfunktioner och möjlighet till ”variabel input”. Vidare ges möjlighet att även enkelt, välja att dölja eller visa, en graf för att påverka hur mycket man vill visualisera i sin applikation. En uppskattad funktion i QlikView – s.k. ”alternate states” har också införlivats i Sense. Det gör det möjligt att jämföra två olika urval och på så sätt jämföra en beräkning utifrån båda dessa urval på en och samma gång. Ett nytt ”kartgraf-lager” som visar paj-eller stapeldiagram ovanpå kartan för att visa olika typer av värden är också nytt i novemberreleasen.

Mer om dessa nyheter kan ni ta del av genom att klicka på denna länk till en video.

Nästa punkt på programmet var Jonas Sandström på BI:North som diskuterade hur vi börjat förändra vårt sätt att konsumera information. En tydlig drivkraft är en allt ökad mobilitet. Jonas har bedrivit ett intressant arbete med ”chat-bottar”. Ett tydligt användningsområde är att via sin mobil beställa en rapport eller nyckeltal direkt från BI-systemet till mobilen. Eller abonnera på vissa rapporter till mobilen. Jonas visade även på möjligheterna att använda naturligt tal för att utföra uppgifterna. Det kommer säkert mer spännande saker från honom framöver.

I Luleå hade vi ytterligare en programpunkt i och med Skylite Affärsutveckling. De berättade om sina erfarenheter och insikter kring verksamhetsresan från behov till färdig leverans av en BI lösning. En resa där förluster i processer, system och organisation måste identifieras och tas omhand. Allt med syftet att öka konkurrenskraften och affärsnyttan. Med Leif och Gustavs långa erfarenhet och kompetens kan de bidra med värdefull vägledning och stöd.

Till sist vill vi önska er alla en riktigt God Jul!

Har ni frågor, önskemål eller synpunkter, kontakta Lars Erhardsson ()  eller Peter Wallmark ().

Läs mer!

BARC´s BI Survey kan ni  beställa genom att klicka på denna länk och fylla i era uppgifter.

Vi kommer att flytta!

Till slut vill informera er om att vi kommer att flytta! Visserligen inte speciellt långt, men till nya härliga lokaler på Renmarkstorget 5. Ni kommer att få en inbjudan till inflyttningsfest under januari. Välkomna!